L'Esplai

Per Tània Virgili

Fotografia: Alexandre Martínez

ELS ESPLAIS

 

Per Tània Virgili

Fotografies de



QUÈ SÓN ELS ESPLAIS?

Els esplais, o clubs de temps lliure, són un moviment cívic estès a Catalunya, Balears i València, basat en el gaudi del temps lliure dels nens i joves, sobretot els caps de setmana i durant les vacances. Normalment, està basat en el voluntariat.

S’hi poden fer diverses activitats i pot funcionar com una activitat extraescolar, un casal d'estiu, unes colònies o uns campaments. Normalment, un esplai realitza una activitat cada cap de setmana que dura entre dues o tres hores, durant les quals joves i nens duen a terme diverses activitats dinamitzades per un monitor/a que, a més, es converteix en el referent dels nens i nenes a les activitats que es realitzen.

D'aquesta manera l'esplai aconsegueix proporcionar uns valors, normes i actituds que estan consensuades per l'equip de monitors i que estan plasmades a l'ideari de l'entitat. Totes les activitats segueixen un patró preestablert, però sovint canvien de lloc d'execució, durada i tipologia.

 

ORIGEN DELS ESPLAIS 

Tot i que els esplais com a tals es comencen a reconèixer cap a la dècada de 1960, les arrels es remunten a 1876, amb l'organització a Appenzell (Suïssa) de les primeres colònies escolars pel pastor suís Walter Bion.. Originàriament, aquestes colònies tenen una intenció higienista, tot i que amb el temps van adoptar una base pedagògica més àmplia. Aquesta iniciativa influencia l'organització del primer campament escolta a l'illa de Brownsea per Sir Robert Baden-Powell de l'1 al 9 d'agost de 1907.

Les primeres colònies arriben a la Península Ibèrica el 1887 de la mà del Museo Pedagógico de Madrid, i a Catalunya el 1893 per la Societat Barcelonesa d'Amics del País. Per altra banda, l'escoltisme arriba a Catalunya de la mà de Josep Maria Batista i Roca amb el primer camp organitzat el 1928 a la Salut del Papiol.

Durant la segona república, el moviment escolta pren força i aplica amb força els nous corrents pedagògics. Durant el franquisme tota l'activitat es veu apartada a la clandestinitat, malgrat tot, durant els anys 70 el moviment creix amb força i es van creant associacions d'esplais. 

 

Esplais actuals

A data de 2020, l'Associació Esplais Catalans està formada per més de 100 esplais situats en més de 70 poblacions catalanes. Formen part, en total, gairebé 7700 nenes i nens i 1800 monitores i monitors.

 

ESPLAI DEL CASAL RIUDOMENC

 

 

QUÈ ÉS?

L’esplai del Casal Riudomenc és una entitat que, sense afany de lucre, ofereix durant el curs escolar un ventall d’activitats diverses per a nenes i nens de Riudoms i els seus voltants. Realitzen una activitat setmanal els dissabtes a la tarda per a infants i joves des de P5 fins a 1r de batxillerat. Organitzen també excursions, acampades, sortides i visites, colònies d'hivern d'un cap de setmana i colònies d'estiu d'una setmana de durada. Les inscripcions són il·limitades (no hi límit en les places). El preu d’inscripció sol ser de  60€.

DES DE L’INICI

Aquesta entitat, a Riudoms, existeix des de l'any 1965, quan es van començar a fer activitats pensades per a la canalla en el si d'Acció Catòlica i el Casal Riudomenc. A base de la voluntarietat de molts joves riudomencs, aquesta entitat ha superat la cinquantena d'anys, tot passant per diversos locals (l'antic Casal, la Casa de Cultura i les Escoles Velles). 

ORGANITZACIÓ DELS  NENS/ES

Tots els nens inscrits a l’esplai es divideixen en 6 grups per edat: Menuts, de p4 a p5; Petits, de 1r a 2n; Mitjans, 2n a 4t; Grans, de 5è a 6è; Joves: de 1r a 3r d’ESO, i Grans-grans, de 4t d’ESO a 1r de batxillerat.

ORGANITZACIÓ DEL MONITORS/ES

En primer lloc, hi ha la junta, que és l'encarregada de dirigir l’esplai. Hi ha diferents càrrecs repartits entre els monitors seleccionats, generalment  els més formats, i són els següents: director/a / president/a, responsable de tot el que passi a l’esplai en tot moment i d’organitzar totes les gestions de política exterior; vicepresident, encarregat de controlar tot l’àmbit tecnològic, com els correus als pares, tema beques, inscripcions i altres; secretari, les seves funcions a la junta són redactar, arxivar i conservar el llibre d'actes de les reunions d’assemblea i taula directiva; tresorera, persona que gestiona l’àmbit dels diners, controlant el que gasta cada grup, pressupostos, subvencions, assegurances, etc.

 

La resta de monitors només exerceixen les funcions bàsiques, que són els següents: responsabilitzar-se del seu grup concret, facilitar les relacions interpersonals, potenciar la comunicació, crear un clima positiu al grup i actuar adequadament en la resolució de conflictes. 

Purlada

És un concepte molt conegut i respectat però bastant tabú a dins de l’esplai, ja que tots els que saben ben bé què és la purlada, no ho diuen a ningú, i així ha succeït en totes les generacions de l’esplai riudomenc.

Són un seguit de proves o “sacrificis” que els monitors veterans apliquen als premonitors durant la seva primera setmana de colònies en el seu primer any sense ser ja de la categoria nen/a. Si superen tota la purlada, automàticament  passen a ser monitor/a oficial.

HORARIS, ACTIVITATS

Quant a l’organització, cada dissabte l’esplai ofereix activitats durant 1h 30min per cada grup diferent. L’orde durant la tarda és el següent: obre a les 17.30h començant per menuts i seguint amb petits, la següent  franja horaria és quan entren el grup de grans i posteriorment joves. Finalment, després de joves i grans-grans, l’esplai tanca les portes a les 20.30h aproximadament.

Pel que fa a les activitats, hi ha excursions-rutes i trobades molt sovint, ja que, de tant en tant, es realitzen activitats alternatives que no són anar a l’esplai com cada dissabte per fomentar l’activitat a l’aire lliure.. 

Els grups de petits acostumen a fer excursions pel terme, ja sigui caminant o amb bici, ja que és més pràctic pels monitors i els pares. En canvi, sobretot a l’any de grans-grans, es realitzen rutes on es queden allotjats a albergs o refugis, anart a indrets més allunyats de Riudoms. 

També s’intenta aplicar una metodología molt dinàmica per crear relacions i ajudar els joves a relacionarse amb gent del seu entorn, com en trobades d’esplais de un o dos dies, on es barregen tots els esplais presents creant una atmosfera molt sana i enriquidora pels nens/es. 

colònies.

És el projecte més significatiu de tot el crus a l’esplai. Anualment, marxen tots durant una setmana sencera a una casa de colònies (cada any es va a una de diferent). Aquesta setmana requereix molta preparació per part dels monitors/es ja que, com a mínim, es comença a preparar dos mesos abans per gestionar tots els papers i preparar totes les activitats que ha d'haver-hi durant tota l'estança a la casa.

 

A Riudoms, la mitjana d’inscripcions a les colònies d’estiu és de 200 nens/es. Per cada nen inscrit hi ha molta feina darrere, ja que es requereixen molts permisos i pagaments. 

A les colònies hi assisteixen el màxim nombre de monitors possibles per poder realitzar les activitats de la manera més còmoda i segura possible. Pels nens és una setmana de gaudir sense parar, inoblidable, però pels monitors són set dies de màxim  rendiment, ja que estan a càrrec de molts menors i tot ha d’anar com s’ha programat. Per les nits es reuneixen per programar el  dia següent, i així cada nit. 

VALOR SENTIMENTAL 

L’esplai no només és un lloc on anar per matar el temps un dissabte a la tarda, per molts joves és un lloc on refugiar-se de la vida quotidiana. Sobretot quan els joves ja superen els catorze anys, que, al ser més veterans, creen un vincle molt fort i especial entre tot el grup fruit de totes les experiències que han viscut conjuntament al llarg dels anys i es genera un ambient molt familiar i còmode. 

La setmana de colònies és una setmana que els esplaiencs estan esperant tot l’any, són set dies que tenen un impacte emocional a la vida dels joves que marca el rumb del seu futur. Ser d’esplai és un sentiment que només poden arribar a entendre qui en forma part d’un.

FUTUR DE L’ESPLAI, NOVES GENERACIONS

Actualment, no es pot assignar un futur molt concret i específic a l’esplai del Casal Riudomenc perquè depèn de la implicació i la dedicació dels futurs/pròxims monitors/es. Cada any marxen i s’incorporen monitors, aquest curs 2021-2022 hi ha un total de 42 monitors. El curs que ve pujaran uns dotze premonitors del 2005, per tant, sembla que per ara es pot veure veure que l’esperit esplaienc no s’està perdent.