El pediatra Jordi Martí

Per Olga Martí

Fotografies: Júlia Tost i Maria Gispert

1. Quants anys fa que treballa de pediatre?

Vaig estudiar des de l'any 1972-1978 i al cap de tres anys ja aconseguia el títol de pediatre i vaig començar a exercir.

 

2. Ha treballat a diferents Centres hospitalaris i mèdics?

Doncs sí, amb tants anys he estat a diferents llocs, em vaig formar a la Vall d'Hebron a Barcelona, hi vaig fer algun curs clínic i finalment vaig venir a la província, als hospitals Joan XXIII de Tarragona, Sant Joan de Reus , a diversos ambulatoris, àrees bàsiques com la de Joan Salvador, després la de l'Arbós del Penedès i, per finalitzar, vaig directement a l'àrea bàsica de Vila-seca i allà acabem la sanitat pública. A part atenc la consulta privada que tinc aquí a Reus, també des de l'any 1981.       

 

3. Per què es va decantar per aquesta professió?

Bé, la medicina sempre m'havia agradat però en aquesta cursa crec que has de tenir vocació, podeu escollir la pediatria que era la que m'agradava, ja que gaudeixo molt amb el tracte amb nens i adolescents.

 

4. Hi va haver algun moment durant l'etapa d'estudi on es va plantejar canviar de carrera?

Canviar de carrera mai, però durant el tercer curs tinc alguna dubte perquè se'm va fer pesat, però canviar de carrera mai.

 

5. Per què pediatria?

Perquè els nens són molt vulnerables en tots els aspectes com ara el familiar i ambiental. Penso que jo com a pediatre puc ajudar amb tot el que pugui.                      


8. Què penses del risc de contagi del personal sanitari?

Bé, és una de les  coses que, quan esculls la medicina, has de ser conscient, d’aquest risc. Els nens moltes vegades tenen la malaltia asimptomàtica i hem d'anar molt amb compte perquè involuntàriament ens poden transmetre la malaltia, evidentment que té un risc, però és un risc que assumim. 

 

9. A hores d’ara, creu que és necessari que la població general es desinfecti les mans?

No només pel virus, les mans són el principal motiu de contagi, tocar coses..

Les mans, inclús sense la COVID-19, hauriem de desinfectar-les i netejar-les sempre. Tot el contacte directe si es pot evitar, millor. Personalment crec que el desinfectant s’hauria d’utilitzar sempre, en la nostre consulta d’abans del COVID ja el feiem servir.

 

10. Els fumadors tenen un risc superior de complicacions en cas de contagiar-se de la COVID-19?

No et sabria dir el percentatge, però segur que sí. Els fumadors. els bebedors...  diguem que tota la gent que té un problema afegit té molt més risc de contagi i de que la malaltia sigui més greu en aquestes persones. 

 

6. Des del 2020, les coses han canviat molt el nostre dia a dia per causa de la COVID-19. Com ha afectat el tractament de malalties de nens sans? 

 

 

Bé, afortunadament la malaltia del COVID-19 no ha sigut una malaltia agressiva, podem dir que en molts casos ha estat asimptomàtica, si bé no només afecta els nens, també afecta l'entorn familiar. Des de l'any vint ha canviat molt la rutina.

 

7. Quins canvis s’han realitzat en el protocol de seguretat arrel de la COVID-19?

Hem fet una còpia dels hospitals en totes les mesures importants, com la relació, el nombre de visites, la manera que els nens tenen que veure's... De fet, encara ara intentem que no hi hagi moltes aglomeracions.

 

 

11. Els animals poden ser contagiats? 

Bé, el COVID és un virus que pot mutar i pot tenir diferents formes de manifestar-se, pot ser que la covid, que té milions de versions diferents, alguna cepa pugui afectar els animals. De fet diuen que els gats i felins son capaços d’emmagatzemar-lo i contegiar-lo.

 

12. Té por del covid-19?

No has de tenir por, és com altres malalties, tinc més por a altres coses que nosaltres no podem dominar. La COVID és una malaltia de transmissió. És infecciosa però tenim més mitjans per tractar-lo que, per exemple, altres tipus de malalties contra les quals no podem lluitar. És un virus que hem d’intentar que no sigui més agressiu i no doni més problemes.

 

13. Quan creu que tornarem a la normalitat?               

Jo sóc molt pessimista i la normalitat total, tardarà molts anys. De fet, des de la primera pandèmia la població ha quedat tocada. Si les vacunes segueixen funcionant i la gent ho entén, doncs és possible que poc a poc tornem a la normalitat; però a la normalitat de l’any 2020, jo penso que ja no hi tornarem.