Els Bombers

Per Victor Macho

Fotografia: Alexandre Martínez

Ser bomber

per Víctor Macho

Fotografies de Wikipèdia, El periódico i Orbita Gironina

 

Probablement una de les professions que més atreu els nens és la de bomber. Segur que tothom ha preguntat alguna vegada: “-Què vols ser quan siguis gran?”, i la resposta ha estat “-Bomber!”.  Segurament la resposta es deu al desconeixement general de què implica ser bomber, professió de risc que precisa d’unes característique tant físiques com psicològiques molt determinades en aquells que l’exerceixen.

Aquest reportatge se centra, precisament, en conèixer en què consisteix la feina de bomber, quins són els seus orígens, com ha evolucionat al llarg dels anys i quins són els requisits necessaris per poder exercir-la. Atès que és una professió complicada. no exenta de perills, cal saber més sobre què implica ser bomber.

La lluita contra el foc és una de les lluites més antigues, com bé es documenta al llibre  Bombers de Catalunya. Història i present, editat pel Departament d'Interior el 2009, lluita que ja era present a civilitzacions antigues com l'egípcia, la grega o la romana o, més a prop nostre, a les ciutats de Barcino i Tarraco, però que no s’innova significativament fins els segles XVI i XVII amb la introducció d’estris i invents per sufocar els incendis i que van suposar el foment a tot arreu d’organitzacions especialment dedicades a extingir el foc: els cossos de bombers.

Realment, la creació de cossos de bombers no es va convertir en realitat a la major part dels països europeus fins el segle XVIII, quan els estaments militars van dedicar una part de la tropa a aquestes tasques. A Catalunya, la creació d’un cos d’aquest tipus no es va dur a terme fins més tard, fins al segle XIX, quan la burgesia es va voler protegir i va instaurar mecanismes de seguretat i protecció.

Els temps d’innovació i motorització van ser a tot arreu entre el 1900 i el 1930, quan els bombers catalans van millorar el seu equipament amb la introducció de la bomba de vapor aplicada als incendis, molts cossos de bombers també van comprar cavalls per portar la nova maquinària. Al 1920  les bombes de vapor van passar a ser de motor d'explosió o de combustió. I en els automòbils, van introduir les autobombes. A Barcelona van arribar al voltant del 1922. Tot i així seguien amb un sistema antiquat. Els bombers sovint tenien certs conflictes, aquest fet va provocar la creació de nous cossos, la reorganització i millora d'alguns, la celebració d'un congrés de bombers espanyols el 1920 a Barcelona i la creació de la Federació Nacional de Bombers Espanyols. El 1934, els bombers catalans van crear la Federació Nacional Catalana de Bombers.

Després de la guerra civil, en els temps de postguerra, els reglaments dels cossos de bombers es van traduir al castellà i es va prohibir el català. A partir dels anys mil nou-cents cinquanta, Catalunya va rebre milers de persones provinents sobretot d'Andalusia, Aragó i Múrcia. A la vegada, l'economia de l'estat i els sinistres va començar a créixer i, en conseqüència, els cossos de bombers.

Com se sap, formar part del cos de bombers de la generalitat no està exent de riscos molt grans. Al llarg dels anys molts bombers han donat la seva vida en un servei, si es compta des del 1980, són més de quaranta pèrdues, pèrdues que la Generalitat ha publicat en un memorial per recordar-los. 

Les funcions dels bombers són moltes i algunes d’elles complicades. Són serveis com prevenir incendis, apagar-los, i tasques tant diferents com alliberacions en accidents o cerques de cossos en catàstrofes, manteniment i reparació dels equips o emergències amb mercancies perilloses i, fins i tot, rescats aquàtics. Són moltes les funcions que compleixen els bombers i algunes que impliquen molt de perill. És per això que cal ser molt prudent i responsable, i pensar fredament tot allà que es fa, ja que és necessita una gran valentia i dedicació, i s’han de tenir les coses clares. Tot plegat es demostra en un test psicològic que es fa com a prova a les oposicions, així es demostra la preparació mental o si, en cas contrari, no s’és la persona adequada per a aquest treball.




Ara que ja s’ha fet una petita revisió de la història dels bombers i la funció que fan, ja es té la informació suficient per conèixer els requisits necessaris per poder accedir al cos. Són unes proves duríssimes que requereixen molt d’esforç i dedicació. Els requisits són els següents:

  1. Tenir la nacionalitat espanyola

  2. Estar en possessió del permís de conducció categoria C

  3. Posseir algun dels títols que es detallen a continuació: graduat/da en educació secundària (ESO), graduat/da escolar, tècnic/a auxiliar corresponent a la formació professional de primer grau o un altre equivalent o superior. Si es tracta d'un títol obtingut a l'estranger, cal disposar de l'homologació corresponent del Ministerio de Educación, Política Social y Deporte.

  4. Tenir una talla mínima d'1,60 m i no superar l'1,95 m.

  5. Haver complert 18 anys i no superar l'edat establerta per a la jubilació forçosa en la data de finalització de la presentació d'instàncies.

  6. Realitzar una declaració jurada o promesa manifestant que no s’està inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni està separat mitjançant expedient disciplinari del servei de qualsevol administració pública.

  7. Realitzar una declaració jurada o promesa per la qual es pren el compromís de mantenir vigent el permís de conduir de la categoria C mentre es mantingui relació laboral amb el SPEIS. Les excepcions seran per causes de força major (sentència judicial, pèrdua del carnet per esgotament dels punts).

  8. Tenir possessió d'un certificat mèdic oficial conforme l'aspirant reuneix les condicions físiques necessàries per realitzar les proves físiques que es recullen a la convocatòria. Aquest certificat serà imprescindible presentar-lo en el moment en què tinguin lloc les proves, la data de les quals apareixerà sempre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Administració local. La no presentació o la presentació de qualsevol altre document que no sigui el certificat mèdic oficial en l'imprès oficial serà motiu d'exclusió del procés de selecció.

Per fer-se una idea de com és i què significa ser bomber, s’ha realitzat una enquesta a una bombera professional, Carme Romero.

 

  1. Son dificils les oposicions per a ser bomber?

Sí, les oposicions són unes proves de molta dificultat, i méds si es compta que hi ha molt poques places. S’ha d’estar molt preparat, consta d’una prova teòrica amb 24 temes molt variats i, a més, també consta d’unes proves físiques molt dures. Finalment també s’ha de realitzar una entrevista personal.

  1. Com és un dia al parc de bombers?

El dia dia al parc de bombers consta d’una guàrdia de 24 hores, s’entra a les 7 del  matí i es marxa a les 7 del matí del dia següent. S’esmorza, dina, sopa i es descansa sempre i quan no hi hagi cap servei. Al matí es fa una revisió dels camions per comprovar que tot estigui en ordre en cas de servei. Després es fa un briefing amb tota la regió, s'esmorza i, a l’acabar, es fan unes pràctiques. Més tard es dina i tot seguit hi ha un petit descans, de vegades hi ha alguna pràctica a l’acabar el descans… i en el meu cas, a l’acabar el descans faig esport al gimnàs del que disposa el parc de bombers. A l’arribar la nit se sopa i, si no hi ha cap servei, tothom es dirigeix als llits a dormir.

  1. Quines funcions fan els bombers?

Les funcions dels bombers i bomberes són molt variades, hi ha molts tipus de serveis i per això hem de saber utilitzar molts tipus d’eines. A més de les tasques directament relacionades amb el foc, també s’atenen accidents de trànsit, tant fer tot el tema d'escarceració, com el tema d’atenció primera a la víctima. Últimament també fem moltes obertures de vivendes, ja que hi ha moltíssima gent gran que està sola i de vegades cau i no es pot aixecar, per tant hem d’anar a obrir el domicili i que puguin entrar els serveis sanitaris a atendre a aquella persona. També, és clar, apagar tots els tipus de focs, ja siguin de vegetació, d’interior, i tot el tema de ruscs d’abelles, esfondraments per causa de l’aigua i molts més. Tot i això hi ha molta gent que truca els bombers per qualsevol cosa.

 

  1. Quin és el requisit més essencial per ser bomber?

El requisit per ser bomber/a és tenir els estudis bàsics de l’ESO, però s'està plantejant d’haver cursat com a mínim un grau mig per poder accedir. També, com a condició indispensable, es requereix el carnet de camió, ja que és imprescindible per poder anar a tots els serveis, i tenir una bona condició física, però això es una cosa que tu has de demostrar a les proves físiques. Aquests serien els requisits més importants.

  1. Com n’és d’arriscat, ser bomber?

La feina de bomber, òbviament és arriscada, ja que treballem amb foc, en condicions on tothom marxa i nosaltres hi anem, però també hem de pensar que treballem amb molts protocols de seguretat, amb un material que és molt segur tant a nivell respiratori o de protecció de la calor. En conclusió, és molt arriscat si no prens les mesures adequades, però nosaltres com a professionals prenem moltes mesures de seguretat i és per això que, afortunadament, hi ha poques víctimes als cossos de bombers.