LA CAUSA DELS INCENDIS

Per Albert Carapuig

Fotografia: Danka Valentín

Avui en dia el foc i els incendis ens estan afectant més i constitueixen un problema greu perquè ens pot conduir a una desforestació. Segons el conseller d’interior Joan Ignasi Elena, a Catalunya, fins al setembre de l’any passat van cremar 3.011 hectàrees. Un 40% dels incendis van estar produïts per negligències i un 20% van ser incendis intencionats. És a dir, que un 60% dels incendis van ser causats per l’ésser humà.

 

Com informa Greenpeace, “el foc és un element natural que el nostre ecosistema necessita per a regenerar boscos i muntanyes, ja que aporta estratègies per fer rebrotar i germinar les plantes després del seu pas. No obstant això ha deixat de ser una pertorbació natural que modela el paisatge per a convertir-se en una amenaça terrible.” Però quan els incendis no es produeixen per causes naturals sinó que estan provocats per la mà de l’home, la solució al problema no passa només per l’extinció ni pels recursos que s’hi aboquen ni per la quantitat de bombers que hi intervenen, sinó que passa per la prevenció i per la conscienciació de la població.

 

Cada cop estem tenint  incendis forestals més grans que cremen àrees extenses. “Són incendis d’altíssima gravetat, amb persones mortes, desallotjaments massius pèrdues de béns i milers d'hectàrees cremades”, com l’incendi de Martorell i Castellví de Rosanes, que el juliol de 2021 va cremar dues-centes hectàrees i va mobilitzar trenta-sis dotacions terrestres i també d’aèries.

 

Part de les causes d’aquest perill és el canvi climàtic, que ha fet augmentar les temperatures, ha allargat els estius i ha provocat un estrès hídric a les muntanyes, però el gran perill segueix sent el factor humà, la inconsciència i l'incivisme.

 

En la meva opinió, per reduir els incendis cal conscienciar la població

dels riscos que suposa un incendi, incendi que si l’extinció funciona, es pot quedar en un no res, però que si no s’és a temps d’aturar-lo, pot produir un incendi de grans dimensions amb els perills que comporta per als boscos, els béns i les vides humanes.Així, sembla que una via poden ser les campanyes informatives i de conscienciació de la població en general, tant des dels mitjans de comunicació com des de les escoles i instituts.

 

També la solució al problema passa per perseguir i sancionar aquells que, bé sigui per imprudència, bé per interessos econòmics, provoquen els incendis.

 

Tot això sense oblidar la gestió forestal, la prevenció (tallafocs, abastament d’aigua,etc.), la planificació urbanística i els sistemes de vigilància.

 

En definitiva, cal que tots ens conscienciem de l’abast del problema, que siguem prudents i que es posin normes i mitjans per parar aquests grans incendis que no ajuden a ningú i perjudiquen a molts.