ALLÒ QUE ESTUDIEM, ENS SERVIRÀ PER TENIR FEINA?

Per Clàudia Montserrat

Fotografia: Noemí Roig

Sabem que després d’acabar l’ESO hi ha diferents sortides tant acadèmiques com laborals, diferents camins que podem triar per sortir endavant, però la gent pensa que si no es té un títol universitari no es tindrà una feina decent ni un bon futur. El curs passat, un estudiant de la UdL (Facultat de Dret, Economia i Turisme ) que va graduar-se en enginyeria mecànica,  Marc Juárez, va donar un discurs molt diferent i va criticar en tota regla el  sistema educatiu: “una crítica ràpida al sistema“. Va dir  que l'entrada al món universitari és, també, l'entrada a "una selva" on pots "quedar atrapat".

 

En paraules del Marc: “A mesura que avança el temps, t’adones que aproves assignatures sense entendre bé què fas. Només ens limitem a repetir exàmens, simplement per tenir molta experiència i saber aprovar un examen similar”. Per aquest motiu, molts estudiants creuen que un títol no els assegurarà una feina o un futur estable.

 

I el Marc conclou: “Si ens ensenyessin a aplicar els conceptes que aprenem a totes les assignatures, ho entendríem tot millor i no estaríem memoritzant o mecanitzant problemes sense sentit”. I jo


afegeixo: si ens ensenyessin millor  ja des de l’ESO  com aplicar a la vida diària o al món laboral els coneixements adquirits durant tots els estudis, la història en seria una altra, ja que l’observació d’altres professionals pot ser un gran aprenentatge. Ara podem dir que tenim la teoria però no la pràctica, cosa que representa un problema ja que hi ha moltes feines que requereixen gent amb experiència. Però tampoc el fet de no tenir la teoría però sí la práctica garanteix que tindrem una feina segura si a l’acabar els estudis anem directamente al món laboral, ja que podria passar el mateix: sense la teoria no podríem resoldre problemes pràctics nous. I això podria afectar-nos molt negativament.

 

Per això penso que és molt important que, tant si volem anar al món laboral com si volem fer-ho al món universitari, tinguem el necessari, és a dir, teoria i pràctica. A la universitat s’haurien de fer pràctiques en totes les carreres, pràctiques que en molts graus ja es fa, però opino que s’hauria d’aplicar a tots, ja que crec que aquest fet, a més d’ensenyar com és un jornada laboral, prepararia més i millor tots els estudiants.


Alumnes de 2n de Batxllierat