LA POCA VISIBILITAT DE LES PERSONES ASOCIALS

Per Laia Sabaté i Ainoha Verón

Fotografia: Rosa Borràs

Un aspecte molt important a la nostra vida són les relacions interpersonals i la capacitat de connectar amb la resta de la societat. Aquest aspecte és especialment rellevant durant l'adolescència, moment en què consolidem les habilitats socials, habilitats que hem anat adquirint des de la nostra infantesa. La manera com desenvolupem i consolidam aquestes habilitats influirà en com ens relacionarem i integrarem, i en el desenvolupament de la nostra identitat a la vida adulta.

 

 

Quan tenim dificultats per connectar i comunicar-nos amb la societat, aquest fet pot provocar molta angoixa, bloquejos indesitjats, estrès, tristes, agressivitat, irritabilitat…

 

És parla poc d'aquells que patim aquesta per integrar-nos a la societat o que, directament, tenim aversió a les relacions socials, sobretot en situacions en què ens trobem amb gent amb qui no ens hem relacionat mai però també en situacions en què la relació amb un grup o algunes persones concretes ha estat superficial.

 

Generalment tenim dificultats per connectar amb les pròpies emocions i els dels altres (empatia) i expressar els nostres pensaments. A més som conscients que no tenim gaire gent a les nostres vinyes i que no sabem com solucionar aquest fet però, alhora, tenim per de la soledat.

 

Sovint se'ns ha titllat d'associals, és a dir, que no ens adaptem o sentim aversió a la vida en societat. Aquesta qualitat d'associal fa que mai no tinguem la sensació d'integració en un grup i que molt


sovint ens sentim desplaçats pels altres, i que tinguem moltes dificultats a fer amistats noves, cosa que produeix angoixa, una negativitat permanent i un malestar amb nosaltres mateixos. I aquest aïllament respecte de la societat pot durar molts dies o setmanes o, fins i tot, mesos o anys. És una situació complicada a la qual, a més, cal afegir que la majoria de les persones s'ho prenen com si fos una cosa estranya, com si fos una raresa de caràcter que no necessita ser explicada. En definitiva: que no comprenen que representa un problema i, en conseqüència, la qüestió és torna invisible, com si no hi hagi cap problema.

 

Pensem que els altres són millors, i el sentiment d'inferioritat és constant, per la qual cosa necessitem una atenció continuada de la gent, una necessitat de sentir-nos importants. Les conseqüències més directes són un estat de tristes i de culpabilitat per no poder afrontar aquesta per a la societat sense ajut. Tot plegat provoca una sensació d'impotència en no poder posar remei a la situació.

 

Els motius de tot plegat poden ser diversos: una timidesa o vergonya malaltissa, trastorns depressius, fòbia social…

Particularment, creiem que, per començar a posar solucions a aquest problema i donar-li visibilitat, caldria, abans que res, demanar ajut, ja sigui de la família, dels amics o, si cal, d'un professional tot intentant comunicar-los el problema. 

 

Així mateix, creiem que seria positiu posar-nos unes fites diàries, com explicar una anècdota personal, però simulant que parlem d'una altra persona i no de nosaltres mateixos. Probablement també seria útil mantenir conversacions amb un mateix dia a dia, per afrontar la situació i fingir com es desenvoluparia una conversa amb una altra persona. I a més, aprendre a saber demanar allò que necessitem.