L'AVORTAMENT. SOBRE LA LLIBERTAT DE DECIDIR

Per Ainhoa de Diego

Fotografia: Alexandre Martínez

La definició d’avortament és “Expulsió del fetus quan encara no és viable, és a dir, aproximadament abans de les 20 a les 28 setmanes de gestació.” . Aquesta interrupció de l’embaràs pot estar causada per causes naturals, però també pot ser un acte voluntari (avortament induït). És d’aquest segon cas que es parlarà.

 

Caldria saber, en primer lloc, què sap realment la societat sobre aquest fet. Se sap que en alguns casos pot ser una gran ajuda per a algunes dones que han patit una violació o bé per algunes altres que potser no tenen prous recursos per a mantenir un fill, tot i que, segons un estudi realitzat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) l’any 2016, la causa principal que les participants a l’estudi tinguin un embaràs no desitjat és l’ús inconsistent de l’anticoncepció.  Ara bé, la següent pregunta és si aquesta interrupció és legal o il·legal?

Actualment, a Espanya, l'avortament és legal des del 5 de juliol del


 2010. La llei també exposa que no hi ha un límit d’avortament per a cada dona i que si es vol avortar, es pot fer gratuïtament mitjançant una IVE o bé l’hospitalització que, en qualsevol dels centre sanitaris públics i privats autoritzats, són gratuïts gràcies a les conselleries de sanitat de cada comunitat autònoma i la Seguretat Social. La legislació espanyola contempla la interrupció de l'embaràs per lliure voluntat de la dona fins a la setmana catorze. D'altra banda, la norma permet l'avortament provocat per patologia fetal i salut materna (física i psíquica) fins a la setmana vint-i-dos.

 

Però revisem què sap realment la societat.

Segons l’estadística de la interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya, 2020 (Informe preliminar Octubre 2021) realitzat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, durant el període 2014-2017 el nombre d’IVE realitzades a Catalunya es va mantenir estable entre les 19.000 i 20.000 IVE anuals. Els anys següents, es va produir un fort increment fins arribar a 21.936 IVE realitzades a Catalunya per l’any 2019. El 2020 es torna als valors del

 

 


període 2014-2017, el nombre d’IVE realitzades ha estat 19.800, disminuint un 9,7% respecte l’any anterior.

 

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i el seu Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), davant de la sospita que hi ha un gran desconeixement de la llei d’avortament, han realitzat una enquesta a més de 200 dones de Barcelona d’entre 14 i 30 anys on queda palès que la meitat de les dones enquestades no saben que l’avortament és una decisió pròpia i gratuïta.

 

Els resultats revelen que més de la meitat no coneixen el seu dret a decidir avortar i més del 80% no coneixen l’accessibilitat i universalitat de la pràctica. Del total de dones enquestades només un 18% sabien que l’avortament era gratuït i, a més,el 50% les enquestades menors de 30 anys desconeixien la possibilitat d’avortar per decisió pròpia.

 

Amb tota aquesta informació, crec que, atès que tenim el dret -que no l’obligació- totes podem decidir lliurement sense cap més limitació que la nostra conveniència i la nostra consciència.

 

Però, des del meu punt de vista, fins que un mateix o algú proper no es troba en la situació d’haver de decidir, fins que no es viu la situació d’un embaràs no volgut, difícilment es pot arribar a entendre la dificultat d'una decisió d’aquesta envergadura. És a dir, es pot tenir una opinió sobre el tema, ja sigui a favor o en contra, però, fins que no et trobes en un punt on l’avortament és la teva millor opció, mai seràs capaç de raonar veritablement el punt de vista de la dona embarassada davant la complexitat d’aquesta dilema.

Allò que sí està clar és que tothom té les eines i la possibilitat de decidir lliurement.